Ontspannen feestdagen!

Eindelijk vakantie! De meeste kinderen zijn eraan toe, even niks moeten.... Tenminste, dat is in de meeste vakanties zo. Met de kerstvakantie gaat het  altijd een beetje ander: familiebezoekjes, niet uitslapen omdat je anders te laat bent voor de kerkdienst, de nette kleren aan. 
En dan heb je een temperamentje in huis die het lastig vindt omdat de dagen anders verlopen dan anders. Jouw temperamentje weet niet precies hoe de dag zal verlopen en is van te voren huilerig en boos of juist stilletjes en teruggetrokken of overdreven druk. Tijdens het familiebezoek wil jouw kind alleen nog maar bij jou op schoot, is plotseling erg verlegen of juist een stuiterend projectiel die net te dicht bij oma’s kerstboom langs gaat waardoor er een paar ballen sneuvelen.
Hoe kan dat nou? Wat is er nu aan de hand? Waarom kan het nou nooit eens NORMAAL???

Iedereen heeft hooggespannen verwachtingen van de feestdagen. Dat voelt ook jouw temperamentje, daarbij voelt het ook jouw spanning en misschien wel frustratie. Daarbij weet jouw temperamentje niet zo goed wat er van hem wordt verwacht. Wanneer gaan jullie nou eindelijk eens eten? Waarom mag je niet zomaar snoepen van alles? Gaan jullie nog buiten spelen? Waarom kletsen grote mensen zoveel?

Wanneer je de feestdagen niet thuis bent, kun je niet overal antwoord op geven. Geef zoveel mogelijk duideijkheid en geef ook aan wanneer je de dingen niet weet, maar er misschien we SAMEN achter kan komen. Zeg, wanneer je iets niet weet, eerlijk dat jij het ook niet weet. Benoem het gevoel van jouw kind. En bied het veiligheid en nabijheid. 
De reden dat jouw temperamentje veel bij jou rondhangt is het feit dat jij de duidelijkheid en veiligheid biedt. 

Eis tijdens de feestdagen niet teveel van je kind. Het krijgt al zoveel prikkels door alle feestelijkheden. Wat jij kan doen is zorgen voor een goede balans tussen in- en ontspanning. Ga samen even puzzelen of kleuren en daarna even lekker wandelen. Wees als ouder het oplaadstation voor  je temperamentje. Wees zelf ontspannen en kijk en luister naar wat je kind nodig heeft. Gestresste ouders zorgen voor gestresste kinderen. 

Ik wens jullie fijne, ontspannen feestdagen!