Ik protesteer!

Huiswerk wordt niet gemaakt! School is school en thuis is thuis! 

Thuis is de plek om uit te rusten, buiten te spelen, lekker voor de tv hangen of een voorgelezen worden, samen koken met je vader of moeder. Het is NIET de plek om extra sommen te oefenen, woordjes te lezen of letters te schrijven. 

Mijn kinderen zijn moe als ze uit school komen, ze hebben de tijd nodig om rustig te zitten, even niks te doen om vervolgens fijn te spelen en te ruziemaken met broertjes en zusjes (oefenen van sociale vaardigheden). 

Na het spelen is het tijd om te eten en na het eten mag er nog even tv worden gekeken en dan begint het avondritueel. 

Ik vraag mij serieus af wanneer de leerkracht het de meest geschikte tijd vindt om te oefenen (lees huiswerk te maken). 

Thuis mogen de kinderen namelijk spelen en zich vervelen, want die twee dingen hebben een enorme invloed op het kind! Ze komen in de ontspanning!! 

En wanneer een kind zich ontspant en geen stress ervaart van woorden lezen en sommen maken, zal het de gebeurtenissen van de dag verwerken om de volgende dag uitgerust op school te komen. Vandaar mijn brief aan alle leerkrachten. En voel je vooral vrij om deze te delen. 


Beste leerkrachten, 


Ik protesteer dus tegen huiswerk in de onderbouw en middenbouw. In de bovenbouw kan het goed zijn ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Mijn kinderen hoeven geen huiswerk te maken. Oefenen doe ik spelenderwijs met ze (recepten lezen, klokkijken, etcetera). 

Laat de kinderen thuis lekker spelen, ontspannen, muziek maken en bewegen. Op school mogen ze leren.

En zullen we in deze tijd ook iets minder van ze vragen? Voor temperamentjes is het al zo’n drukke tijd, met zoveel spanningen en indrukken. Laten we hun boeksprekingen en spreekbeurten in januari plannen en niet in december.


Hartelijk dank!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Janet (vrijdag, 23 november 2018 16:13)

  Helemaal mee eens.
  Op school kunnen ze de hele dag leren. Na school ontspannen en andere dongen doen. En idd na eten hier ool geen beeldschermen meer aan.

 • #2

  Coby de Vegt (vrijdag, 23 november 2018 17:45)

  Mee eens!

 • #3

  Laura B. (vrijdag, 23 november 2018 18:19)

  Bam geschreven :-) Mooi Minke en zo belangrijk dat een kind gewoon kind kan zijn en kan ontspannen!

 • #4

  Stephanie (zaterdag, 24 november 2018 06:02)

  Helemaal mee eens! In de onder- en middenbouw vind ik ook dat er niets nodig id. Je weet dat ik bovenbouw juf ben en mijn leerlingen in 7/8 geef ik een klein beetje huiswerk ter voorbereiding op... Afgelopen week vroeg een leerling mij om meer huiswerk. Ze wist niet wat, maar ze wilde gewoon meer omdat ze dacht dat dat fijn in verhouding zou liggen met het het vo. Ik heb haar verteld dat ik dat niet ging doen, het vertrouwen had dat dat volgend jaar wel goed kwam :) Speel, geniet en leer daarvan!
  Ben je het gesprek met de juf van jouw meisjes aangegaan?
  Liefs x