Sociale druk of sociaal druk?

Kun je spelen? 

- Nee

Oh, waarom niet?

- Ik kan niet (lees: ik heb geen zin)

Wanneer kun je wel?

- Weet ik nog niet...

Kun je morgen?

- Geen idee (lees: ik weet niet of het van mijn moeder mag... ze is nogal streng)

Overmorgen dan?

-....

Waarom reageer je niet?

-......

Ben je boos?

-.....

Zullen we bellen?

- Nee, moet zo nog wat dingen doen

Wanneer zullen we dan bellen?

-

 

 

Ik verbaas mij erover hoe tegenwoordig de gesprekken gaan. Het lijkt alsof een 'nee' niet meer geaccepteerd wordt door een ander. Er moet maar weer uitgelegd worden waarom niet of waarom wel. Dan moet er direct een andere dag gepland worden en als dat ook niet kan dan is waarschijnlijk de vriendschap bijna voorbij. Is dit hoe het tegenwoordig gaat bij alle jeugd?

 

Wat is de reden dat er geen 'nee' meer wordt geaccepteerd?

Hebben wij daar als ouders ook niet aan bijgedragen? Hoeveel leggen wij uit aan onze kinderen wanneer ze vragen waarom het antwoord 'nee' is? Soms is mijn antwoord gewoon 'nee' en hebben ze deze te accepteren. Ik vind niet dat ik alles uit hoef te leggen, soms is het zoals het is en heb je om te leren gaan met deze teleurstelling?

 

Of zijn de kinderen bang om afgewezen te worden? Om alleen te zitten? Kunnen ze zichzelf niet meer vermaken? Zijn ze bang om zich te vervelen? Hebben ze geen vrienden wanneer ze een middag alleen zitten? Zijn ze dan zielig? 

 

Wat is ons gedrag als wij een afspraak maken? Vragen wij ook door? Accepteren wij ook geen 'nee'?  Welk voorbeeld geven wij onze kinderen? Hebben wij ook anderen nodig om onszelf te vermaken? Is dat de reden waarom sommige mensen de regels rondom bezoek in coronatijd zo lastig vinden?

 

Wat de reden ook is. De vraag is: vinden wij het goed dat de sociale druk zo hoog is dat kinderen elkaar blijven spammen om een afspraak te claimen? Waar is de spontaniteit? Laten wij het onze kinderen zo sociaal druk hebben zodat er een sociale druk ontstaat?

Er is niks mis mee om je kind zich eens te laten vervelen, of zich in zijn eentje te laten vermaken. Daar worden ze creatief van, daar vinden ze de rust en hebben ze de tijd om hun gedachten te ordenen. 

 

Welke invloed jij daarin hebt als ouder? Stel je grenzen, niet iedere schoolmiddag is een middag om af te spreken. Laat ze de telefoon maar aan de kant leggen of inleveren. Controleer regelmatig eens wat jouw kind zegt via WhatsApp. Accepteert jouw kind een 'nee'? 

Wil jij hierover doorpraten? Neem contact op via de website: www.mijnverrekijker.nl