Zee, strand en sokken

Het waait hard, het zand snijdt in mijn gezicht. Ik houd haar hand stevig vast. We leunen tegen de wind en roepen dat we na paal 6 weer teruglopen. Na nog een paar stappen te hebben gelopen, kijk ik naast mij en zie een paar dikke tranen over haar wangen rollen. Ze kijkt me aan en roept: ‘Ik wil niet meer! Er zit zand in mijn schoenen en sokken en ik heb het koud!’

Ik geniet nog volop van de harde wind en de zilte zeelucht, zij zichtbaar niet. Gelukkig heb ik dit al eens vaker meegemaakt en ben ik voorbereid. Wil jij weten wat ik op zo’n moment doe en hoe jij dit op zo’n moment aan kan pakken?

 

Erken de gevoelens van je kind

Wordt niet boos op je kind, maar erken juist de gevoelens van je kind. Ga naar een strandtent, bestel warme chocolademelk en vertel dat je het gevoel snapt. Vertel dat zand tussen de tenen ook absoluut niet fijn is en dat je dan ook aan niets anders meer kan denken. Geef aan dat jij het ook koud hebt en dat het daarom fijn is om even lekker op te warmen met warme chocolademelk. 

Schone sokken met humor

Jij bent de held van de dag wanneer je schone sokken in je tas hebt gedaan. Laat jouw kind in alle rust zijn voeten schoonmaken. Dit kost tijd, want jouw lieverd voelt ieder zandkorreltje. Dit vergt van jou ook het nodige geduld. Gelukkig heeft de chocolademelk tijd nodig om af te koelen….

 

Met een warme buik en schone voeten kun je vast nog wel even het strand op. Geef aan wat jullie gaan doen, waar je heenloopt voordat je terug naar de auto gaat. Maak er een spelletje van: wie het eerste 5 zeesterren heeft gezien of tel het aantal stappen tussen de strandpalen. Misschien kun je zelfs pakkertje spelen met de golven. Gooi er een flinke dosis humor in om samen lekker te lachen. Door er een spelletje van te maken kun jij nog wat langer van het strand genieten.

Luister goed

 

Luister en kijk vooral goed naar je kind om te bepalen wanneer het genoeg is. Je wilt niet eindigen met een boos en huilend kind die je naar de auto moet slepen. Dan ben je over een grens heen gegaan en word jij waarschijnlijk zelf ook mopperig. Wat een leuk dagje uit had moeten worden eindigt dan met een domper. Dus blijf checken en jezelf afvragen waar je het meest aan hebt: nog 10 minuten aan het strand of een gelukkig kind?

Het tweede paar schone sokken

Ik heb in de auto vaak nog een paar schone, dikke sokken liggen. Samen met een handdoek en een lekker zacht fleecedekentje. Zo kan jouw kind de schoenen of laarzen uitdoen en zich, met schone, warme sokken in de auto nestelen onder een dekentje.

Benoem wat er allemaal zo leuk was. Vertel dat je zo trots bent op je kind, omdat hij zo goed heeft doorgezet terwijl het zand in zijn sokken zat en hij toch nog verder gelopen is.

 

Na ons stranddagje zijn we onderweg naar huis. Naast mij zit een meisje met heerlijke rode wangen. Zij heeft genoten en ik ook! Wat ben ik blij dat ik de schone sokken in de tas heb gedaan. Hierdoor was er geen sprake van hoog oplopende emoties. Hierdoor konden we beide genieten van de zee, het zand en de wind. Ik ben op zo’n moment niet alleen trots op haar, maar ook op mijzelf. Ik ben niet boos geworden, ik heb geluisterd èn was goed voorbereid. Met als gevolg dat ik stiekem gniffelend en genietend terug naar huis rijd. Tijdens lezingen en opvoedingsondersteuning vertel ik jou graag nog meer handige tips. Kijk voor meer informatie op www.mijnverrekijker.nl

 

Note to myself: Neem altijd schone sokken mee naar het strand.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0